Label
Razpored Lestvice
Label
13/06/2008 | Damjan Tratnik, Foto: Jure Bohorič
Branko Oblak

Nemci pretežki in previsoki
Branko Oblak meni, da so Nemci proti Hrvaški naredili kar nekaj taktičnih napak, še posebej pa je zaskrbljujoča igra v obrambni vrsti. Hrvati s takšno igro najmanj do polfinala.

Prvi favorit za zmago na evropskem prvenstvu Nemčija je včeraj doživel poraz proti borbenim Hrvatom, ki so tako že drugič v zadnjih desetih letih Elf ugnali na velikem turnirju. Leta 1998 se je svet čudil "vatrenim", ki so v četrtfinalu SP zlahka s 3:0 ugnali tedaj počasi propadajoči Elf, včeraj pa je bila slika že drugačna. Hrvaška ni več neznanka v svetu nogometa, zmaga proti Nemcem pa dokazuje, da varovanci Slavena Bilića upravičeno sodijo v krog tihih favoritov za končno zmago. "Hrvaška je bila enostavno premočna. Še nikoli jih nisem videl igrati tako dobro kot včeraj. Nemci so bili slabo postavljeni, predvsem je škripalo na položaju obeh bočnih branilcev. Jansen je bil ponovno slab, Lahm pa mora igrati na levi strani tako kot pri Bayernu. Njihov glavni problem je obramba, kjer imajo previsoke in pretežke igralce. Hrvati bojo imeli težave z manjšimi ekipami, kot sta npr. Nizozemska in Španija, z ostalimi pa mislim da ne," je včerajšnje srečanje za Nogomanio ocenil Branko Oblak.

Lehmann ni bil kriv
Največ kritik sta bila v nemškem taboru deležna branilec Marcell Jansen, katerega je tudi nekdanji Andreas Brehme javno označil kot najšibkejši člen moštva, po včerajšnjem zadetku Ivice Oliće pa se je pod plazom kritik ponovno znašel Jens Lehmann. Številni menijo, da 38-letni veteran "krade" mesto falangi mladih in obetavnih vratarjev kot so Rene Adler, Manuel Neuer, Timo Hildebrand in Robert Enke, a nemški selektor Joachim Low vseeno bolj zaupa Lehmannu. "Včeraj je komentator Lehmanna obtožil krivde za zadetek, vendar on sploh ni kriv za to. Šel je v smeri strela, žoga se je čudno odbila in v takem primeru ne moreš nič. Hrvati so pač imeli srečo, to je vsa resnica. Vsak vratar bi ravnal enako," je Lehmannu v bran stopil Oblak, ki sicer sam ni največji privrženec novopečenega vratarja Stuttgarta. "Nikoli mi ni bil všeč. Že takrat ko je igral za Dortmund in Schalke je delal napake, sploh pa je nezanesljiv kadar zapušča šestnajstmetrski prostor. Pred dvema letoma je bil sicer v odlični formi, vendar pa je zdaj že nekaj časa v krizi."

Bog ne daj, da se poškoduje Olić
Hrvaška
je po dveh krogih osvojila šest točk in si tako že zagotovila zmago v skupini B. Glede na to, da je zmagovalec skupine A prav tako že znan – Portugalska – Hrvati v četrtfinalu pričakujejo zmagovalca obračuna med Češko in Turčijo. "Bolj bi jim ustrezala Češka, Turki so premočni. Proti Švici so se komaj izvlekli, vendar pa sem prepričan, da bodo zdaj igrali precej boljše. V kolikor bojo Hrvati naleteli na Turke jih čaka precej težje delo, saj Češka ni več to, kar je bila," je prepričan Oblak, ki tudi Nemcev ne odpisuje. "Proti Portugalcem bodo imeli več možnosti kot so jih imeli proti Hrvatom. Tam ni več neznank, pri Hrvatih vendarle. Na takih tekmah odloča sreča. Hrvati so recimo enkrat zadeli iz enajstmetrovke, enkrat po napaki Podolskega, skratka odločajo malenkosti. Pa bog ne daj, da se jim poškoduje Olić," je povedal Oblak, ki se je dotaknil tudi iger mladega Lukasa Podolskega, ki je trenutno s tremi goli skupaj z Davidom Villo najboljši strelec turnirja. "Podolski je sicer dober igralec, vendar ni eden tistih, na katere se lahko zaneseš. Pri Bayernu je igral zelo slabo, v reprezentanci pa je očitno bolj skoncentriran. Včeraj je igral slabo, čeprav je dal gol. Igral je anemično, tako kot Klose."

Predrag za slovenske klube
Za konec smo se dotaknili še Oblakove trenerske poti. Po odhodu s klopi slovenske izbrane vrste je nekaj časa pomagal Rudarju iz Velenja, v prihodnji sezoni pa si bo najverjetneje vzel odmor. "Nimam  nobene ponudbe, zato si bom verjetno vzel malo odmora. Nihče me ni poklical, čeprav sem v principu pripravljen delati. Je pa vprašanje denarja. V Sloveniji ga ni," je povedal Oblak in zavrnil tudi možnost odhoda v Nemčijo, kamor ga je pred časom vabil nekdanji prvoligaš Kaiserslautern. "Imel sem stike, vendar so mi ponudili bistveno premalo. Sploh za nemške razmere," je pogovoril zaključil Oblak.

KOMENTIRAJ ČLANEK
Uredništvo Nogomania.com ne prevzema nobene odgovornosti za vsebino komentarjev. Prav tako podana mnenja ne odražajo stališča uredništva. Od bralcev pričakujemo, da v svojih komentarjih niso žaljivi in ne objavljajo oglaševalskih vsebin saj bo v nasprotnem primeru umaknjen njihov uporabniški račun.
Za komentiranje morate biti prijavljeni!
KOMENTARJI
<< 1 >> 
miha85d | 6/16/2008 9:19:51 AM

se popolnoma strinjam z borkovicem; teorija super, praksa pa slabše

borkovic | 6/14/2008 11:52:50 PM

oblak je bil najboljši slovenski nogometaš, če mene prašaš... kar se pa trenerstva tiče, je pa zelo dober strokovnjak, samo po mojem mnenju ne zna najbolje z igralci...

miha85d | 6/14/2008 4:42:35 PM

zdj bo pa oblak neki pametn, k je bil kot nogometaš baje dober, sam kasneje ni pa nč več naredu kot trener, sploh pa ne kot selektor, tko da naj raje molči in naj ne pametuje kar počez