Label
Razpored Lestvice
Label
28/06/2008 | Miran Zore, Foto: Getty Images
Michael Ballack, vodja nemške reprezentance

Neuspeh ga ni vrgel s tira
Kdo bo glavni adut Nemčije v velikem finalu evropskega prvenstva 2008 proti Španiji? Nobenega dvoma ni, da bodo oči mnogih usmerjene v prvega zvezdnika Die Mannschaft in kapetana Michaela Ballacka.

MICHAEL BALLACK

Ime: Michael Ballack
Rojen: 26. september 1976, Görlitz
Kariera: Chemnitz, Kaiserslautern, Bayer, Bayern, Chelsea
Reprezentanca: 86 nastopov, 38 zadetkov

Nemška izbrana vrsta je ponovno prišla do finala enega od velikih tekmovanj. Kot vedno, ima tudi letos v svojih vrstah izvrstne nogometaše, od katerih pa odstopa vsaj eden. Za nogometaše v nemški reprezentanci bi lahko rekli, da niso zvezdniki, tako kot so recimo Cristiano Ronaldo, Deco, Thiery Henry, Luca Toni, Alessandro Del Piero in podobni. Z eno izjemo. Michael Ballack, hote ali nehote, je trenutno morda edini nogometaš v nemški reprezentanci, ki si ta naziv nedvomno zasluži. Ballack je zadnjih nekaj let gonilna sila Elfa, katerega član je sicer že vse od leta 1999. Za seboj ima Euro 2000, svetovno prvenstvo 2002, Euro 2004 in svetovno prvenstvo 2006 ter skupno 86 nastopov in 38 doseženih zadetkov v majici z državnim grbom. Pohvali se lahko s kopico osvojenimi lovorikami in priznanji - omeniti velja recimo, da je bil kar trikrat izbran za najboljšega nemškega nogometaša leta, pa enkrat za najboljšega vezista po izboru Evropske nogometne zveze (UEFA) in še bi lahko naštevali.Nerešljiva uganka za nasprotnike
Ballack ima, kar je v tem trenutku morda najpomembneje, za seboj izvrstno sezono v Chelsea (predvsem drugi del sezone), kjer se je iz stranskega akterja, kar je postal takoj po prihodu v Londonu, prelevil v enega ključnih nogometašev enega najbogatejših nogometnih klubov na svetu. Zacementiral je svoje mesto v vezni liniji Chelsea, se s svojimi soigralci vse do zadnjega boril za vse možne lovorike, na koncu pa ostal brez ene same. Toda Michael Ballack, nekdanji nogometaš Chemnitza, Kaiserslauterna, Bayerja iz Leverkusna in Bayerna iz Münchna, je pravi profesionalec, neuspeh ga ni vrgel s tira. S svojo neverjetno karizmo, dolgoletnimi izkušnjami, predvsem pa s svojim bogatim nogometnim znanjem, je še enkrat več žrtvoval počitnice, si nadel kapetanski trak in z nemško izbrano vrsto odpotoval na evropsko prvenstvo. Nemčija se je, navkljub nekoliko nepričakovanemu porazu proti Hrvaški, brez težav uvrstila v četrtfinale evropskega prvenstva, Ballack pa je bil ponovno eden od junakov. Prav njemu gre namreč največja zasluga za uvrstitev v četrtfinale, saj je na pomembni tekmi proti Avstriji s prostega strela zabil edini zadetek na obračunu, ki je pomenil zmago in tri pomembne točke za Nemčijo. V četrtfinalu so Nemci nato porazili Portugalce, Ballack pa je prispeval enega od treh zadetkov za zmago Elfa s 3:2. Čeprav se v polfinalu proti Turčiji ni vpisal med strelce, je podobno kot na vseh prejšnjih tekmah na sredini igrišča predstavljal nerešljivo uganko za nasprotne nogometaše, jim odvzemal žoge, jih lahkotno preigraval, vratarjem pa pogosto zapretil z močnimi streli.

Izkušeni rutiner
Tudi v finalu proti neugodnim Špancem bodo Nemci, ki so v Lukasu Podolskem in Bastianu Schweinsteigerju sicer dobili nova junaka letošnjega evropskega prvenstva, računali na znanje in rutino izkušenega Ballacka. On je tisti, ki moštvo zna motivirati, ga vzpodbuditi in tudi umiriti, ko je to najbolj potrebno, povrhu vsega pa je še dovolj kakovosten, da lahko z nepredvidljivo podajo oziroma natančnim in močnim strelom odloči tekmo. Selektor Joachim Löw mu zaupa. Ballack bo imel skupaj s svojimi soigralci v vezni liniji proti Špancem ključno vlogo. Znano je namreč, da Furija najbolje igra predvsem v zvezni liniji, kjer varovanci Luisa Aragonesa ne izgubijo veliko žog, okroglo usnje pa si ves čas podajajo med seboj. Rusom je to predstavljalo nerešljivo uganko. Jo bo tudi Nemcem? Ballack le stežka spusti nogometaša mimo sebe, njegova borbenost in nepopustljivost mu tega ne dopuščata. In čeprav ni prvi strelec Nemčije na letošnjem evropskem prvenstvu in ni niti največje presenečenje Nemčije na Euru 2008, pa bo v finalu eden ključnih, če ne celo ključni mož čete selektorja Löwa. Vprašanje seveda je, če bo to zadostovalo za končno zmago.

KOMENTIRAJ ČLANEK
Uredništvo Nogomania.com ne prevzema nobene odgovornosti za vsebino komentarjev. Prav tako podana mnenja ne odražajo stališča uredništva. Od bralcev pričakujemo, da v svojih komentarjih niso žaljivi in ne objavljajo oglaševalskih vsebin saj bo v nasprotnem primeru umaknjen njihov uporabniški račun.
Za komentiranje morate biti prijavljeni!
KOMENTARJI