Label
Razpored Lestvice
Label
30/06/2008 | Klemen Tomše, Foto: Getty Images
Statistični pregled letošnjega evropskega prvenstva

Statistika Eura 2008
S španskim slavjem se zaključuje evropsko prvenstvo, mi pa smo se poigrali z nekaterimi statističnimi podatki, ki jih ponuja Evropska nogometna zveza (UEFA).

V nedeljo zvečer je španska izbrana vrsta z zmago nad Nemčijo v velikem finalu slavila svoj prvi naslov evropskih prvakov po kar 44 letih. Na finalnem obračunu smo ob 17 strelih, ki sta jih ekipi sprožili proti nasprotnim vratom, videli zgolj en sam zadetek. Delilec pravice, Italijan Roberto Rosetti, je ob 41 prekrških rumeni karon pokazal štirikrat. Iz kota so igralci žogo v igro poslali 11-krat, v prepovedanem položaju pa so se znašli 9-krat. Na celotnem turnirju smo videli 77 zadetkov (prvega je zabil Čeh Vaclav Sverkoš, zadnjega Španec Fernando Torres) od skupno 892 strelov. Sodniki so ob 1118 prekrških 122-krat posegli po rumenem kartonu, trikrat pa igralca poslali predčasno z igrišča. Napadalci so se v prepovedanem položaju znašli 162-krat, priča pa smo bili kar 29.015 podajam.V tem mesecu smo lahko videli kar nekaj zanimivih tekem. Na 5 od skupno 31 tekem so gledalci lahko uživali ob petih zadetkih, medtem ko sta se z najbolj neslavnim rezultatom 0:0 končal le dve tekmi, in sicer v skupini C med Romunijo in Francijo ter četrtfinalna med Italijani in Španci, ki so jo nato odločile enajstmetrovke. Pokazatelj odprte igre obeh ekip je zagotovo podatek, da smo največ strelov, kar 54, videli na četrtfinalnem obračunu med Nizozemci in Rusi, najmanj pa smo jim bili priča na nogometni uspavanki, ko so moči merili Romuni in Francozi. Največ prekrškov, kar 53, so zagrešili nogometaši na tekmi skupinskega dela med Švicarji in Portugalci, na tej tekmi pa je tudi porumenelo največ igralcev, in sicer 8. V zgodovino se bo kot prvi strelec Eura 2008 zapisal David Villa, ki je vse 4 zadetke dosegel na uvodnih dveh tekmah, bil pa je tudi najbolj natančen igralec, saj je od njegovih 18 strelov žoga kar 12-krat letela v okvir nasprotnikovih vrat. Največkrat je žogo proti nasprotnim vratom proslal Rus Roman Pavlyuchenko, in sicer 28-krat. Največ, kar 359-krat, je uspešno žogo podal Nemec Philipp Lahm, za gol pa sta po trikrat podala Cesc Fabregas in Hamit Altintop. V prepovedanem položaju se je največkrat, 8-krat, znašel junak finalne tekme Fernando Torres. Najbolj pogosto je bil tarča nasprotnih nogometašev nemški kapetan Michael Ballack, nad katerimi je bilo storjenih 16 prekrškov, sam pa jih je tudi največ zagrešil, in sicer kar 22.

Statistično najbolj napadalna ekipa je bila španska, katere igralci so žogo za nasprotne vratarje poslali 12-krat, skupno pa so kar 117-krat sprožili proti vratom svojih tekmecev. Največ zadetkov je padalo na tekmah nizozemske reprezentance, saj so povprečno na tekmo dosegli 2.5 zadetka. Največ so žogo v svojih nogah držali Portugalci, ki so imeli na tekmo povprečno 55.5-odstotno posest. Največ prekrškov, 114, so zagrešili Španci, v povprečju pa so bili največkrat pregrobi Poljaki s 22.33 prekrški na tekmo. Najbolj nedisciplinirana ekipa je bila turška, njeni igralci pa so prejeli 16 rumenih (3.2 na tekmo) in en rdeč karton. Tudi pri podajah so kraljevali novopečeni evropski prvaki Španci. Na celotnem tekmovanju so prikazali 3.415 podaj, kar je skoraj 600 več kot Nemci. Povprečno je španska izbrana vrsta na tekmo uspešno opravila 569 podaj, in sicer z 81.33-odstotno uspešnostjo.

KOMENTIRAJ ČLANEK
Uredništvo Nogomania.com ne prevzema nobene odgovornosti za vsebino komentarjev. Prav tako podana mnenja ne odražajo stališča uredništva. Od bralcev pričakujemo, da v svojih komentarjih niso žaljivi in ne objavljajo oglaševalskih vsebin saj bo v nasprotnem primeru umaknjen njihov uporabniški račun.
Za komentiranje morate biti prijavljeni!
KOMENTARJI